T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KASTAMONU / MERKEZ - Abdurrahmanpaşa Lisesi

Pardus İşletim Sistemine Geçiş

Okulumuzda "Millî İşletim Sistemi Pardus"un etkileşimli tahtalara kurulumuna başlanmıştır.

Okulumuzda "Millî İşletim Sistemi Pardus"un etkileşimli tahtalara kurulumuna 7 Kasım 2019 tarihi itibarıyla başlanmıştır, kasım sonuna kadar tüm tahtalarda "Pardus İşletim Sistemi" kurulumunun tamamlanması planlanmaktadır.

Pardus, adını Anadolu Parsı'ndan almış olan 2003 yılında TÜBİTAK tarafından planı başlatılmış, ilk sürümünü ise 2005 yılında çıkartmış bir işletim sistemidir. Pardus aynı zamanda "ilk yerli işletim sistemi" unvanıyla da anılır.

Pardus Etkileşimli Tahta Arayüzü Projesi'nin Öne Çıkan Özellikleri

ETA Paneli  

ETA Paneli, bir sınıf ortamında ihtiyaç duyulan görevlerin en hızlı ve etkili şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

ETA Klavye

Etkileşimli tahta arayüzü projesi için özel olarak geliştirilen sanal klavye sayesinde fiziksel bir klavyeye ihtiyaç duymadan kolayca metin girişi yapılabilir. Klavye, bir metin alanına dokunulduğunda otomatik olarak gösterilebilmekte, tablet ve tam görünüm sunmakta, farklı giriş dili ve renk seçeneklerini barındırmaktadır. 

Ekran Karartma

ETA Panel üzerinde erişilen Ekran Karartma özelliği sayesinde ekranın belirli bir kısmı karartılarak gizlenmek istenen bilgi gizlenebilir veya tam ekran modunda tüm ekran cihazın kapatılmasına gerek duymadan karatılarak tüm dikkatin öğretmen üzerine çekilmesi sağlanabilir.

Tahtalar

Etkileşimli Tahta Arayüzü, aynı anda birden fazla tahtada çalışma imkânı sunarak öğretmenlerin ekrandaki pencerelerin konumlarını değiştirmelerine veya kapatmalarına ihtiyaç duymadan diledikleri gibi bir yerleşimde sunum yapabilmelerini sağlamaktadır.

Dokunma Eylemleri

Dokunma eylemleri sayesinde kullanıcılar etkileşimli tahtaların dokunmatik yüzeylerinden en etkin şekilde faydalanabilmektedir. Bu eylemlerden birkaçı şunlardır:

* Uzun dokunuşla sağ tıklama menüsü gösterilmesi,

* İki parmak ile dokunulup genişletme ve daraltma yapılarak yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapılabilmesi,

* İki parmak ile dokunulup sürüklenerek sayfa içinde kaydırma yapılabilmesi,

* Bir pencerede iki parmak ile uzun süre basılı tutulduktan sonra pencerenin kolaylıkla ekranda taşınabilmesi,

* Ekranın alt kısmında iki parmak dokunuşu yapılarak ETA Klavye'nin gösterilip gizlenmesi...

07-11-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.11.2019 - Güncelleme: 07.11.2019 20:59 - Görüntülenme: 836
  Beğen | 1  kişi beğendi